понеделник, 31 януари 2011 г.

Бъди решителен

Веднъж учителят Тай Ли стоял на улицата и беседвал с група търговци на ориз. Те се оплаквали от своята бедност. Тай Ли извадил от джоба си три юана и протегнал ръка към търговците:
-Вземете, моля, тези три юана!
Те стояли в недоумение и гледали парите в ръката му. Един от тях нерешително се пресегнал и ги взел.
-Току-що вашият приятел стана по-богат от вас, защото се реши да извърши това действие пръв - казал учителят. - Не стойте на едно място и бъдете решителни, за да постигнете целите си.
Той извадил от джоба си още три юана и протегнал ръка към търговците. Те едновременно посегнали да ги вземат, но Тай Ли ги ударил с палка по дланите и се разсмял.

Андрей Терьохин

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

петък, 28 януари 2011 г.

Обикновено магаре

Един човек биел магарето си. Приятел, който минавал наблизо попитал:
-Защо го биеш?
-Как да не го бия? Братята му станаха кой ресторантьор, кой адвокат, кой съдия, кой свещеник, кой адвокат, кой министър, а той по предишному си остана магаре!

испанска притча

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

четвъртък, 27 януари 2011 г.

Какво можехте да постигнете, ако ...

От Европа в Долен Ийст Сайд пристигнал евреин и подал молба за длъжността шамас в синагогата на Ривингтън стрийт.
Ръководството се канело да приеме кандидатурата му, когато изведнъж установили, че човекът е неграмотен и решили, че по тази причина е неприемлив за синагогата.
Евреинът си отишъл и станал дребен търговец, разнасящ стока по домовете. Работата му потръгнала и скоро се сдобил с кон и каруца. След това открил магазин. После - друг. Накрая се наканил да открие пет магазина, но за това му потрябвал и банков заем.
Срещнал се с управителя на банката и поискал заем от петдесет хиляди долара. Заемът му бил отпуснат. Когато му дали да подпише договора, той се разписал с кръстче.
Управителят бил в шок:
-Какво? Нима сте неграмотен?
Човекът кимнал с глава.
-Но след като така сте създали толкова успешен бизнес, представяте ли си какво можехте да постигнете, ако умеехте да четете и да пишете?
-Да, щях да бъда прислужник в синагогата.

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

сряда, 26 януари 2011 г.

Бизнес притча за мравката














Всяка сутрин в ранни зори пристигала на работа веселата и продуктивна Мравка. Тя имала добра производителност и дейността на фирмата била успешна, но ...















Мъхната Пчела, генералният директор на фирмата, решила, че Мравката не може да работи просто ей така. Била открита длъжност мениджър, на която наели Торният Бръмбар.














Най-важната задача на Торния Бръмбар била да организира работата на Мравката. И той я заставил да прави отчети за ежедневно свършената работа.















Скоро възникнала необходимост да бъде назначен секретар на Бръмбара, който да му помага в четенето и регистрацията на отчетите. Затова наели Паяка, който класифицирал документите и отговарял на телефонните обаждания.














А междувременно щастливата Мравка работела, работела, работела ...















Мъхната Пчела била много доволна от отчетите на Торния Бръмбар и поръчала допълнителни доклади, анализи и прогнози. Наложило се да наемат Хлебарката като асистентка на Торния Бръмбар.
... А също да купят компютър и цветен принтер.















Скоро производителната и щастлива Мравка започнала да се оплаква от всичките анализи и отчети, които трябвало да изготвя и и ставало все по-малко весело.















Мъхнатата пчела разбрала, че трябва да се вземат мерки. И на мястото, където работела продуктивната и все още весела Мравка, бил създаден Отдел. За началник бил назначен Скакалеца. Той си направил кабинет и го оборудвал по съответния начин.














Мравката не пеела както преди и ставала все по-раздразнителна ... Един ден Мъхнатата Пчела, поглеждайки цифрите, разбрала, че Отделът, където работела Мравката, вече не е така рентабилен както по-рано.















Помислила Мъхната Пчела и решила да наеме Совата в качеството на консултант, за да извърши диагностика. Совата прекарала във фирмата три месеца и три дни и направила заключение: "В отдела има прекалено много персонал." Следвайки съвета на специалиста направили съкращение на числеността.















Мравката се оказала първа в списъка, тъй като била недоволна през цялото време.

Извод: Даже и не си помисляй да бъдеш щастлива и продуктивна мравка. По-добре бъди некомпетентен и безполезен. На некомпетентните и безполезните не им трябват надзорници..., всички и без това разбират защо. И ако не можеш да се надмогнеш и продължаваш да си продуктивен, за нищо на света не показвай, че си щастлив и весел. Никога няма да ти го простят! И ако въпреки казаното по-горе си останеш весела и продуктивна мравка, работи над себе си така, че да не мъкнеш на гърба си мъхнати пчели, торни бръмбари, паяци, хлебарки, скакалци и сови.

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

вторник, 25 януари 2011 г.

Цената на Рая

Един търговец отворил магазин и започнал да кани минувачите: "Всеки, който иска в задгробния живот да попадне в Рая, трябва да купи един от райските дворци, които продавам. Тогава всички грехове, които е извършил приживе, ще му бъдат опростени и ще попадне право в Рая след смъртта си."
Търговията му потръгнала чудесно, тъй като в земния живот грешниците са значително повече от праведниците.
Когато за това узнал Касед, отишъл при търговеца и му казал:
-Дойдох да си купя от теб Ада ...
-Що за безпътен човек си ти? - развикал се търговецът. - За какво ти е Адът? Него и безплатно никой не го иска!
-И все пак аз искам да си купя Ада! Ако ми го продадеш с нотариален акт, добре ще ти платя.
Притворният светец решил да не изпуска добрата печалба и тутакси съставил нотариален акт за придобиване на Ада. Касед го взел и си тръгнал. На следващата сутрин застанал в центъра на града и започнал да крещи с пълно гърло:
-Ей, хора! Купих Ада и здраво залостих вратата! Отсега нататък никой не може да попадне в него. Пътят е затворен и всички отиват право в Рая. Не е необходимо да си купувате място в него.
Хората повярвали на Касед и престанали да си купуват райски дворци. Бизнесът на търговеца западнал. Наложило му се да иде и да се поклони пред Касед:
-Върни ми Ада! Без него Рая нищо не струва!
-Може, - съгласил се Касед - но ще ти го продам за сто хиляди, не по-малко.
Търговецът нямало къде да ходи, броил сто хиляди на Касед и повече не продавал Ада никому.

персийска приказка

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

понеделник, 24 януари 2011 г.

Изисквания към кандидат за работа в будистка държава

1. Пасивна жизнена позиция.
2. Умение да не взима никакви решения.
3. Отсъствие на амбиции.
4. Осъзнаване илюзорността на работата и работната заплата.

петък, 21 януари 2011 г.

Бойните изкуства на маркетинговия Изток

SWOT-шу - древномаркетингово единоборство, с помощта на което компаниите се усъвършенствали физически и духовно. Същността е в това, да се установи всичко, което прави компанията несъвършена и използвайки потенциала, да се усъвършенства и извиси над грешните конкуренти.

BTL-кидо - този вид борба възникнал още в древен Китай. За него е писал още маркетолога Конфуций. Същността е в това, само с едно развалено яйце (без да похарчиш и един юан) да приучиш гейшите към ежедневната му употреба.

ROMI-куондо - много прилича на бумеранг. Хвърлят ROMI (return on marketing investment) и наблюдават кога ще се върне. Същността е в това да се връща, колкото е възможно по-бързо.

ПиАрате - изкуство за нанасяне на словесни удари с оръжията на Колизеума на Масовата Информация.

Banner-фу - този вид бил създаден още през 134 г.пр.н.е., когато мирни жители чупели глинени рекламни банери, за да запазят центровете на древните си градове чисти и без реклама.

Луси Налбандян

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

сряда, 19 януари 2011 г.

Приказка за добрия мениджър по продажбите

Имало едно време мениджър по продажбите. Един ден той отишъл в една кантора на събеседване за работа с генералния директор.
Събеседването продължавало вече шести час. И директорът се препотил, и мениджърът три пъти вода искал. И все не можели да се договорят. Започнали от двеста на месец, вече за две хиляди и петстотин спорят. И проценти, и бонуси, и всякакви там спортни зали, мобилни връзки, обеди, застраховки, отпуски, командировъчни, служебна кола, лаптоп, куп неща избил мениджърът за себе си. Предал се накрая генералният директор, всички условия приел. Каквото поискал мениджърът - дал му.
Захванал се мениджърът за работа. Първият месец увеличил продажбите двукратно, после десетократно, после стократно, после всичко в кантората продал, включително мебелите, канцеларските принадлежности, секретарката за компаньонка, клиентската база на конкуренцията, а шефа на данъчните.
Защото това бил много добър мениджър по продажбите.

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

Тайната на успеха

"Положи усилие!" - казал прозорецът.
"Не се горещи!" - казал ледът.
"Забивай здраво!" - казал чукът.
"Бъди актуален!" - казал календарът.
"Не позволявай да те командват!" - казал моливът.
"Бъди остър!" - казал ножът.
"Разпръсквай светлина навсякъде около себе си!" - казал огънят.
"Залепни за него!" - казало лепилото.
"Бъди ярък!" - казала лампата.

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

вторник, 18 януари 2011 г.

Тънкости в застрахователния бизнес

Цивилният Джоунс бил назначен в армейски учебен център, да разяснява на служителите задълженията на правителството към тях, особено по отношение застраховане живота на военнослужещите(ЗЖВ). Скоро след това лейтенант от центъра забелязал, че Джоунс има почти 100% продажба на ЗЖВ, което по-рано никога не се било случвало. Лейтенантът влязъл в препълнената със служители зала и седнал да изслуша презентацията на Джоунс.
Джоунс обяснил основните положения в ЗЖВ и след това казал: "Ако вие имате ЗЖВ, отидете на бой и загинете, правителството е длъжно да изплати на вашите наследници 200000$. Ако нямате ЗЖВ, отидете на бой и загинете, правителството е длъжно да изплати на вашите наследници максимум 6000$. "
"А сега - казал той в заключение - как мислите, кого те ще пратят пръв в битка?"

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

понеделник, 17 януари 2011 г.

Антикризисни приказки: Китайска загадка

В един офис работели двама мениджъри. Единият - работлив и скромен, а другият - мързелив, женкар и тунеядец. Първият вършел цялата работа и само горестно въздишал, а вторият - и половината от своята не вършел, но бил винаги весел и в добро разположение на духа.
И ето че настъпила кризата. Първият мениджър веднага го проумял, затегнал колана и шумно въздъхнал. Започнал да идва на работа един час по-рано и да си тръгва последен. Вторият продължил да я кара през просото, все едно нищо не е забелязал.
След седмица в офиса започнали съкращения. Тъй като мъжете ги уволняват последни, двамата мениджъри не били засегнати. Но първият разбрал, че замирисало на печено и започнал да идва на работа с още два часа по-рано и по половин ден в събота. А вторият заявил: "Нищо страшно! Съкратиха неефективните. И това ще ни направи още по-силни!"
След месец нещата се влошили още повече и стигнали дотам, директорът да избира кой от двамата да съкрати. Извикал ги и им казал:
-Ето ви, любезни мои мениджъри, старинна китайска загадка. Който я разгадае, той и остава на работа: Дзяо монах пътешествал по далечни места. Веднъж попаднал в интересна страна. В нея имало два града. В единия живеели хора, които винаги казват истината, а в другия - само такива, които винаги лъжат. Но те си гостували едни на други и затова във всеки от градовете можело да се срещнат и честни хора, и лъжци. Да предположим, че сте се озовали в един от тези градове. Как, задавайки само един въпрос на първия срещнат, ще определите в кой град сте попаднали - на лъжците или на честните?
Първият мениджър отишъл да мисли над загадката и след един час намерил отговора в Интернет. А вторият отишъл и натопил директора пред управителния съвет, че от кризата съвсем е превъртял. И скоро вторият мениджър-оптимист станал директор. А първият останал на мястото си, но да работи за петима уволнени.

А поуката е проста:Кризата не е време да решаваш загадки, трябва да се размърдаш!

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

неделя, 16 януари 2011 г.

Бизнес скоропоговорки

Бранко бизнес от бирници брани. Бледен е Бранко, банкрутира от борчове!
***
В железните залежи лежи жезъл от желязо.
***
Дипломиран дентист дълбае дупки с длетото.
***
Краден креатив кариера катурва.
***
Петър пере пари. По пет пъти препира. Пери Петре парите! Прибирай Петре пачките!
***
Русо прасе по САПАРД не пасе. Паси, прасе, русо просо некосено, да не останеш неопрасено!
***
Свекър Ставри сложил сливи за смет в социална мрежа. Свястна снаха в социална мрежа седи ли, Ставри?
***
Чрез труд трижди отрезвен, четирижди обезкуражен.
***
Шуменски шивач шоу-продуцент станал. Шумен шуми - шоу с шуби шега ли е?


© Gloxy-Floxy

събота, 15 януари 2011 г.

Мъдростта на Кормак ( не точно 10, но правила)

За блог-играта "10 правила на играчът", обявена от Светла
Много ми беше трудно да избера формата, в който да отговоря на предизвикателството, но тъй като към мен поръчението беше да е бизнес-приказно, последно се спрях на този текст, независимо че сутринта все още бях с коренно различни намерения. :)

Когато в епоха, отдавна отминала, вестниците ни забавляваха с шеговити истории за крале, успешно управлявали някога, всеки път мислено се връщах към крал Кормак и правдивите старинни летописи, които ми съобщаваха за него и за тези ранни времена.

-О, Кормак, внук на Конъл, - попитал Койрбре - какви правила следваше в младостта?
-Не е трудно да се каже - отвърнал Кормак.
Аз слушах гората,
аз гледах звездите,
аз избягвах тайните,
аз мълчах в тълпата,
аз говорех с хората,
аз бях кротък на пировете,
аз бях горещ в боя,
аз бях нежен в дружбата,
аз бях великодушен със слабите,
аз бях твърд със силните.
Аз не бях високомерен, макар и силен;
аз не обещавах нищо, макар и богат;
аз не се хвалех с нищо, макар и изкусен в много;
аз не говорех лошо за този, който отсъства;
аз не хулех, а възхвалявах;
аз не исках, но давах,
защото само следването на тези норми прави от юношата мъж и истински воин.
-О, Кормак, внук на Конъл, - попитал Койрбре - а какви правила да следвам аз?
-Не е трудно да се каже - отвърнал Кормак. - Следвай учението:
Не се присмивай над старите, ако си млад;
и над бедните, ако си богат;
и над куците, ако си пъргав;
и над слепите, ако си зрящ;
и над болните, ако си здрав;
и над ограничените, ако си способен;
и над глупавите, ако си мъдър.
Не бъди прекалено умен, но и не бъди прекалено глупав;
не бъди прекалено самонадеян и не бъди прекалено свит;
не бъди прекалено горд и не бъди прекалено скромен;
не бъди прекалено разговорчив и не бъде прекалено мълчалив;
не бъди прекалено суров и не бъди прекалено добър.
Ако си прекалено умен, от теб ще очакват прекалено много;
ако си прекалено самонадеян, ще те избягват;
ако си прекалено скромен, няма да те уважават;
ако говориш прекалено много, ще спрат да ти обръщат внимание;
ако си прекалено мълчалив, с теб ще престанат да се съобразяват;
ако си прекалено суров, от теб ще се отдръпнат;
ако си прекалено добър, ще те стъпчат.
-О, Кормак, внук на Конъл, - попитал Койрбре - а кои навици са полезни за краля?
-Не е трудно да се каже - отвърнал Кормак - за него най-доброто от всичко е твърдост без гняв, настойчивост без спор, вежливост без надменност; нека пази древните науки, да упражнява правосъдие, да изтъква истината, да почита поетите и да се покланя на Всемогъщия Бог.
Той следва да търси съвет от мъдреца, да следва ученията от древността, да спазва закона, да бъде честен с приятелите си, мъжествен с враговете, да изучава изкуства и езици, да слуша старейшините и да остава глух за клеветата. Нека бъде нежен, нека бъде суров, нека бъде страстен, нека бъде милостив, нека бъде справедлив, нека бъде търпелив, нека бъде упорит, нека ненавижда лъжата, нека обича истината, нека не помни злото, но и да не забравя доброто, нека на масата му има много хора, а на тайния съвет - малко, нека съюзите му са твърди, а данъците леки, нека и съжденията и решенията му бъдат бързи и ясни.
Именно по тези качества се познават истинските крале.

ирландска приказка

Предавам щафетата на Док(шерлокхолмовско), DSdiva(самодивно), Пламен Бочев (поетично), Петър Пламенов (в хайку версия), Hexemexe(в каквото амплоа си избере), Рая (личнофинансово), Productiven (продуктивно), Илианка (кулинарно-щъркеловогнезно), Мелиса(позитивно), Vaniliya (с аромат на сладкиш).
Интерпретирайте на воля!


Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!


сряда, 12 януари 2011 г.

Алчната ханджийка

В един селски хан влязъл пътуващ търговец. На гърба си носел голям денк със стока. А съдържателката била алчна жена. Когато видяла многото стока, дощяло и се да я получи. Настанила търговеца в стаята му и хукнала при мъжа си, да се посъветва с него, как да отнемат товара на търговеца.
-О, това е лесно - казал мъжът и. - Трябва да набереш от тревата миога*, да свариш отвара и да я омесиш с вечерята му. Тревата миога отслабва паметта. Когато търговецът хапне, непременно ще забрави багажа си у нас.
Жената така и направила: отишла в градината, набрала цял наръч от тревата миога, сварила отвара и сипала от нея във всички ястия, даже и в ориза. И след това сервирала вечерята на търговеца.
Той я изял и нищо не забелязал. Само малко му се замаяла главата и му се доспало. Прибрал се в стаята си и веднага заспал. Сутринта станал още на разсъмване. С размътена глава се приготвил и си тръгнал.
Стопанката почакала да излезе от хана и се втурнала в стаята му за денка. Помещението обаче се оказало празно. Навсякъде огледала, но без резултат. Денкът не е игла, да не го забележиш.
Ядосана изтичала при мъжа си:
-Никаква работа не свърши твоята трева миога. Напразно я варих. Търговецът си е тръгнал и нищо не е оставил.
-Не може да бъде! Който хапне от тази трева, непременно нещо забравя. Потърси хубавичко, навярно нещо е забравил.
Ханджийката отново се втурнала в стаята. Гледала, търсила и пак нищо не намерила. Най-накрая спряла в средата на стаята, плеснала се по челото и закрещяла с пълно гърло:
-Забравил е, забравил е!
Мъжът и я чул и дотичал:
-Какво? Какво е забравил?
-Забравил е да плати!

---------------------------------------
трева миога* - японски джинджифил
---------------------------------------

японска приказка

вторник, 11 януари 2011 г.

Какво е бизнес етика?

Младият Рабинович изучава икономика и пита баща си, какво е това "бизнес етика".
-Етика? - повтаря бащата. - Питаш ме за етика, ще ти кажа. Влиза в нашия магазин жена и купува рокля за 80 долара. Плаща със стодоларова банкнота и е толкова увлечена от придобивката си, че забравя да си вземе рестото. И тук, сине мой, възниква големият етичен въпрос - да кажа на партньора си или да не му кажа!

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

понеделник, 10 януари 2011 г.

Да заведеш коня до водата

Млад служител е разочарован. Провалил е важна продажба. Когато обсъжда ситуацията с мениджъра, повдига рамене:
-Предполагам, това доказва, че можеш да заведеш коня до водата, но не и да го накараш да пие от нея.
-Синко, - казва възрастният му колега - позволи ми да ти дам един съвет - твоята работа е не да го накараш да пие, а да ожаднее.

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

петък, 7 януари 2011 г.

Владетелят на Самарканд

Към тази притча ме провокира публикацията на Productiven - "Как да открия какво наистина искам". Но докато тя е изградена върху въпроса "Знаете ли какво наистина искате?" , аз питам обратното - "Искате ли неща, които не "знаете"?"

Нямало човек, който да не иска да владее Самарканд!
Шир-Али, кривият просяк, също мечтаел за това, особено нощем, когато тихият степен вятър ухаел на треви, опиянявайки, възбуждайки безумните мечти. Но и денем просякът често говорел на бедняците, своите приятели:
-Ах, ако бях владетел на Самарканд! ...
Целият град узнал за мечтата на Шир-Али и хората, смеейки се при среща с него, говорели помежду си:
- Тоя, едноокият, също иска да владее Самарканд!
Узнал за мечтата на просяка и великият хан, Тимур Куцият, узнал и силно се удивил.
-Несправедливо е това, - казал той - несправедливо е, ако мечтата на героя е достъпна за сърцето на нищожния просяк!
И запомнил той дълбоко в сърцето си името на Шир-Али.
А след време, когато стените на Самарканд паднали под ударите на желязната ръка на Тимур, и когато същата тази блага ръка възстановила красотата на града в цялото му великолепие, заповядал Тимур Ланг:
-Намерете просяка Шир-Али!
Довели едноокия и Тимур казал, гледайки го с очи на леопард:
-Али! Стана ми известно, че небето и звездите те обичат и реших: да бъдеш щастлив на земята, да се изпълни мечтата ти!
И заповядал:
-Измийте просяка! Облечете го и му се поклонете! Отсега той е владетеля на Самарканд, както иска моят разум, както е решило моето сърце!
И ето, седи Шир-Али на килими над всички, целият в коприна и злато, седи с отворена уста и окото му не се вижда от преливащите се отблясъци на скъпоценните камъни. А пред него стоят, преклонили глави, велики дворяни, воини, мъдреци и деветдесет и девет хиляди смаян народ. И сам Непобедимият стои пред него, вслушвайки се мълчаливо, как се оригва чисто измитият, сит до гърло просяк.
И му казал Тимур хан:
-Кажи ни нещо, Шир-Али, щастливи човече, кажи ни най-доброто, което носиш в душата си, познала всякаква горест - в добрата си душа?
Помислил едноокият и казал:
-Добри хора, дайте милостиня на едноокия просяк, дайте ...
Дълго мълчали князете, воините, мъдреците, деветдесет и деветте хиляди народ. И самият Тимур дълго мълчал. А после с въздишка заповядал:
-Обесете това криво куче на градските врати!

Има хора, които мислят, че едноокият просяк в последния час от живота си, само в този час, е бил по-мъдър от победителя на света.

Максим Горки

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

вторник, 4 януари 2011 г.

Притча за старото муле и работата в екип

Един човек излязъл от пътя, докато шофирал и не могъл да измъкне колата си от канавката. Отправил се към близката ферма, за да поиска помощ.
-Уоруик може да свърши тази работа - казал фермерът, като посочил старото муле, което стояло наблизо.
Мъжът погледнал скептично грохналото животно и фермера, който продължавал да повтаря:"О, да, старият Уоруик може да го направи!" Но така или иначе нямало какво да губи и се отправили към мястото, където била затънала колата.
Фермерът впрегнал мулето пред колата и започнал да подвиква:
-Тегли, Фред! Тегли, Джак! Тегли, Тед! Тегли, Уоруик!
И мулето измъкнало колата от канавката.
Мъжът бил много впечатлен. Благодарил на фермера и погалил старото животно по главата.
-А защо извикахте другите имена, преди това на Уоруик? - попитал той преди да си тръгне.
Фермерът се ухилил до уши и отвърнал:
-Старият Уоруик е напълно сляп. И докато вярва, че е част от впряга(екипа), никога няма да откаже да тегли.

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

Кое ти харесва повече

Веднъж нов ученик попитал Учителя:
-Учителю, какво да правим, ако не ни допада клиента?
-Не ни допада?
-Да, знаеш, случва се някой човек да предизвика в теб неприязън - с маниера си на поведение, с външен вид...
-Интересно! - казал Учителят. - А пари има ли?
-Да ... навярно..., т.е. разбира се, че има - объркал се ученикът.
-А случва ли се парите да предизвикват в теб неприязън?
-Парите? Не! Много харесвам парите.
-Обичаш ги? - поискал да уточни Учителят.
-Може и така да се каже - замислил се ученикът. - Да, много ги обичам.
-Тогава всеки път решавай, кое е по-силно, това, че харесваш парите или това, че не харесваш клиента - казал Учителят.

Тадао Ямагучи

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

понеделник, 3 януари 2011 г.

Поверия на работното място

Да видиш в огледалото собствената си сънена физиономия с отпечатък от клавиатурата е на предаване на отчет.
***
Да плачеш под звуците на химна на компанията е на нервен срив.
***
Да се смееш под звуците на химна на компанията е на уволнение.
***
Да се скараш със системния администратор е на информационен глад и загуба на контакт с бившите съученици.
***
Да видиш пред кабинета на финансовия директор хора с маски е на непланиран отдих.
***
Да получаваш от всички колеги приветствия и радостни усмивки е на излизане в пенсия.
***
Да прогониш от офиса санитарни, противопожарни инспектори и други зли духове помага сгъната банкнота от 100 лева.
***
Да получиш от шефа смс с текст "Муцинко, мерси за нощта!" е на повишение.
***
Ако сте се загубили в дебрите на гласовото меню на офисния комутатор, произнесете молитва към св. Георги, покровител на всички заблудени пътници. Или натиснете нула.
***