сряда, 26 януари 2011 г.

Бизнес притча за мравката














Всяка сутрин в ранни зори пристигала на работа веселата и продуктивна Мравка. Тя имала добра производителност и дейността на фирмата била успешна, но ...















Мъхната Пчела, генералният директор на фирмата, решила, че Мравката не може да работи просто ей така. Била открита длъжност мениджър, на която наели Торният Бръмбар.














Най-важната задача на Торния Бръмбар била да организира работата на Мравката. И той я заставил да прави отчети за ежедневно свършената работа.















Скоро възникнала необходимост да бъде назначен секретар на Бръмбара, който да му помага в четенето и регистрацията на отчетите. Затова наели Паяка, който класифицирал документите и отговарял на телефонните обаждания.














А междувременно щастливата Мравка работела, работела, работела ...















Мъхната Пчела била много доволна от отчетите на Торния Бръмбар и поръчала допълнителни доклади, анализи и прогнози. Наложило се да наемат Хлебарката като асистентка на Торния Бръмбар.
... А също да купят компютър и цветен принтер.















Скоро производителната и щастлива Мравка започнала да се оплаква от всичките анализи и отчети, които трябвало да изготвя и и ставало все по-малко весело.















Мъхнатата пчела разбрала, че трябва да се вземат мерки. И на мястото, където работела продуктивната и все още весела Мравка, бил създаден Отдел. За началник бил назначен Скакалеца. Той си направил кабинет и го оборудвал по съответния начин.














Мравката не пеела както преди и ставала все по-раздразнителна ... Един ден Мъхнатата Пчела, поглеждайки цифрите, разбрала, че Отделът, където работела Мравката, вече не е така рентабилен както по-рано.















Помислила Мъхната Пчела и решила да наеме Совата в качеството на консултант, за да извърши диагностика. Совата прекарала във фирмата три месеца и три дни и направила заключение: "В отдела има прекалено много персонал." Следвайки съвета на специалиста направили съкращение на числеността.















Мравката се оказала първа в списъка, тъй като била недоволна през цялото време.

Извод: Даже и не си помисляй да бъдеш щастлива и продуктивна мравка. По-добре бъди некомпетентен и безполезен. На некомпетентните и безполезните не им трябват надзорници..., всички и без това разбират защо. И ако не можеш да се надмогнеш и продължаваш да си продуктивен, за нищо на света не показвай, че си щастлив и весел. Никога няма да ти го простят! И ако въпреки казаното по-горе си останеш весела и продуктивна мравка, работи над себе си така, че да не мъкнеш на гърба си мъхнати пчели, торни бръмбари, паяци, хлебарки, скакалци и сови.

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

2 коментара:

Анонимен каза...

Ако си щастлива и продуктивна мравка, работи за себе си!

Gloxy-Floxy каза...

Само да му хванеш цаката! :)

Публикуване на коментар