понеделник, 17 януари 2011 г.

Антикризисни приказки: Китайска загадка

В един офис работели двама мениджъри. Единият - работлив и скромен, а другият - мързелив, женкар и тунеядец. Първият вършел цялата работа и само горестно въздишал, а вторият - и половината от своята не вършел, но бил винаги весел и в добро разположение на духа.
И ето че настъпила кризата. Първият мениджър веднага го проумял, затегнал колана и шумно въздъхнал. Започнал да идва на работа един час по-рано и да си тръгва последен. Вторият продължил да я кара през просото, все едно нищо не е забелязал.
След седмица в офиса започнали съкращения. Тъй като мъжете ги уволняват последни, двамата мениджъри не били засегнати. Но първият разбрал, че замирисало на печено и започнал да идва на работа с още два часа по-рано и по половин ден в събота. А вторият заявил: "Нищо страшно! Съкратиха неефективните. И това ще ни направи още по-силни!"
След месец нещата се влошили още повече и стигнали дотам, директорът да избира кой от двамата да съкрати. Извикал ги и им казал:
-Ето ви, любезни мои мениджъри, старинна китайска загадка. Който я разгадае, той и остава на работа: Дзяо монах пътешествал по далечни места. Веднъж попаднал в интересна страна. В нея имало два града. В единия живеели хора, които винаги казват истината, а в другия - само такива, които винаги лъжат. Но те си гостували едни на други и затова във всеки от градовете можело да се срещнат и честни хора, и лъжци. Да предположим, че сте се озовали в един от тези градове. Как, задавайки само един въпрос на първия срещнат, ще определите в кой град сте попаднали - на лъжците или на честните?
Първият мениджър отишъл да мисли над загадката и след един час намерил отговора в Интернет. А вторият отишъл и натопил директора пред управителния съвет, че от кризата съвсем е превъртял. И скоро вторият мениджър-оптимист станал директор. А първият останал на мястото си, но да работи за петима уволнени.

А поуката е проста:Кризата не е време да решаваш загадки, трябва да се размърдаш!

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

1 коментара:

stanislav каза...

mnogo praviolno :D

Публикуване на коментар