вторник, 7 юни 2011 г.

Цената на роклята

Една девойка решила да си поръча рокля при известен шивач. Той бил много прецизен в занаята, шиел красиво и съответно взимал доста скъпо. Девойката смятала, че последното е неоправдано и решила, отивайки в ателието, първо да се договори за цената.
-Вие взимате прекалено скъпо за това, което шиете - заявила тя.
-Нима? - учудил се шивача. - Аз съвсем не мисля така.
-И още как! Убедете се сам. За роклята трябват не повече от два метра плат, нали? Това, което още Ви е нужно - игли, конци и ножицата, с която ще разкроите плата. Като съберем цената на всичките тези неща, излиза два пъти по-евтино, отколкото взимате Вие. Защо е нужно да Ви плащам двойно?!
Шивачът помълчал за минута и отговорил:
-Добре, млада госпожице, убедихте ме! Щом настоявате, ще приема поръчката Ви срещу два пъти по-ниска цена.
Момичето било много щастливо, че е успяло да постигне своето и се похвалило на всичките си приятелки. Те искали да се убедят с очите си и затова то ги поканило на гости в деня, в който щяло да получи роклята си. Когато куриерът звъннал на вратата, девойката победоносно внесла кутията в стаята и нетърпеливо вдигнала капака. В кутията имало двуметрово парче плат, две макари, игли и една ножица. А върху тях лежала бележка: "Уважаема госпожице, пращам Ви това, което калкулирахте сама. Ако нещо липсва, то вероятно е, защото сте забравила да го платите."

Анжелика Шинкар

0 коментара:

Публикуване на коментар