сряда, 2 февруари 2011 г.

Кой стреля най-добре

Веднъж трима воини спорили за това, кой от тях стреля най-добре с лък. Устроили състезание и за съдия поканили един стар мъдър монах. Решили така - този, чиято стрела стигне най-далеч, ще бъде победител.
Първият опънал тетивата и се похвалил: "Моята стрела ще отлети чак зад онази далечна гора, която е на другия бряг на езерото. Оттук до гората са три хиляди ри." Пуснал стрелата и действително, тя изчезнала далеч зад езерото.
Наканил се да стреля вторият и възкликнал: "А моята ще прелети през облаците, право в небесния свод. Това разстояние не можеш да измериш, даже сто пагоди да поставиш една върху друга." Стрелял той и стрелата изчезнала в небето.
Третият не казал нищо. Взел червена боя и отбелязал мишена върху кората на стоящо недалеко дърво. После взел лъка и стрелял. Стрелата се забила точно в центъра на мишената. Още не бил затихнал звънът на тетивата му, а старият монах промълвил: "Ти победи, синко." Другите двама воини започнали да се възмущават и да оспорват решението, но старецът поклатил глава и казал:
"Знаете ли коя стрела стига най-далеч? Тази, която е попаднала в набелязаната цел."

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

2 коментара:

nana каза...

Благодаря !

nav каза...

секи вижда по своему// в сми, друг монах щеше да види друго :)

Публикуване на коментар