сряда, 20 април 2011 г.

Припадък за милиони

Основателят на огромната верига магазини "Улуърт" и изобретател на ценоразписите и супермаркетите уцелил верният подход, позволил му да натрупа милиони, припадайки от страх.
Срамежливият и заекващ младеж от село на двадесет и една годишна възраст започнал работа като помощник продавач в малко магазинче. По това време цените в магазините не били определени предварително. Продавачът "на око" определял платежоспособността на клиента и на тази база назовавал цената. Клиентът съответно или купувал, или си тръгвал.
Бедният Франк толкова се притеснявал да подканва купувачите, хвали стоката и да се пазари, че веднъж припаднал, докато обслужвал клиент. За наказание собственикът го оставил да търгува сам цял ден и го заплашил, че ако вечерта оборотът е по-малък от обикновено, ще го изгони.
На следващия ден преди да отвори магазина Франк закрепил листчета с цената на изложените стоки, а всичко застояло от склада струпал на голяма маса и сложил голяма табела "Всичко по пет цента". Масата поставил до прозореца така, че и стоката, и табелата да се виждат от улицата и тресейки се от страх, се скрил зад щанда да чака клиенти.
Всичката стока била разпродадена за няколко часа, а дневният оброт бил равен на седмичния. Купувачите, имайки възможност да вземат стоката в ръце и да я огледат и виждайки етикета с цената, не се пазарели, а плащали и си тръгвали.
Франк напуснал магазина, взел заем и открил свой. През 1919-та империята Улуърт се състояла от хиляди магазини, а личното състояние на Франк възлизало на около 65 милиона долара.

0 коментара:

Публикуване на коментар