вторник, 14 декември 2010 г.

Притча за Лакшми и Сарасвати

Един млад човек мечтаел да стане богат. Отишъл при мъдрец и го попитал, как да забогатее.
"Знай, о, младежо, - отвърнал мъдрецът - че в сърцето на всеки човек живеят две богини. Едната се нарича Сарасвати, а другата Лакшми. Сарасвати е богинята на мъдростта и образованието, а Лакшми - на процъфтяването и щастието.
Ти се стремиш към богатство и затова най-напред трябва да се обърнеш към богинята Сарасвати, т.е. да учиш, да размишляваш и да работиш над себе си. Тогава богинята Лакшми ще започне да те ревнува от Сарасвати. Жените не търпят съперници! Ще се опита да привлече вниманието ти. И колкото повече внимание обръщаш на Сарасвати, толкова по-настойчиво ще те следва Лакшми. Избери образованието, чети книги, занимавай се с това, което обичаш и Лакшми ще бъде с теб цял живот."

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

3 коментара:

nana каза...

Доста завладяваща и мъдр притча.Мисля обаче че е пропуснато нещо много важно в нея и това е чувствителността, която всеки носи.Струва ми се че малко по-прагматично е погледнато на живота ни с този разказ.Затова нашето християнство държи духът на всеки един от нас за бъде обгрижен и топъл.Като че там се корени разликата и от това различие именно идва срасотата в българското православие

Administrator каза...

много вярно, изпитал съм го от собствен опит!
... др.притча за успеха гласи да инвестираш в мечтите си заедно с "БОЛЯРЪ" ЕООД и наистина ще постигнете щастието си завинаги!

Gloxy-Floxy каза...

:)
Защо "БОЛЯРЪ", а на морето?

Публикуване на коментар