четвъртък, 2 декември 2010 г.

Път към успеха

Уроците на легендарния японски иноватор и бизнесмен Коносуке Мацушита, основател на марките Panasonic, National и Technics


Приемай успеха като подарък на съдбата, а неуспеха – като недостиг на усилия

„Когато работите вървят добре, някои хора приписват това на себе си, а когато вървят зле - винят за това другите. Такива хора не могат да се надяват да израснат. Тези, които приемат успеха като подарък на съдбата и изразяват благодарност на всички, които са помогнали, а при неуспех виждат неговия източник предимно в себе си, това са хората, които наистина се развиват.”

Най-важното на света - това е човешкият живот

„Политиката, учението, бизнесът – всяка сфера на човешката дейност трябва да е насочена към защита на света, щастието на хората и процъфтяване. Хората не са пешки в политиката, не са съдове, които да бъдат налети със знания, нито инструменти на комерцията и промишлеността. Напротив, политиката, обучението и бизнесът са инструменти за обогатяване на човека и удовлетворяване на неговите нужди. Но войната и бедността продължават да опустошават земята, защото някои хора мислят, че има нещо по-важно от човешкия живот.”

Други съвети на Коносуке Мацушита

• Върховете на успеха можеш да достигнеш само в случай, че напълно си разкрил всичките си способности.
• Съдбата на човека се развива в съответствие с неговия устрем.
• Пред всеки човек лежи собствен път. Той може да се стеснява или разширява, да изкачва планина или да се спуска надолу. По пътя често ни очакват разочарования. Само храбростта, настойчивостта и упорството помагат на човека да открие истинския си път. Именно това носи и истинска радост.
• Ако трябва да се направи нещо, то трябва да се направи изцяло, на 100%.
• Хората, които мислят негативно и стереотипно, не могат да бъдат успешни.
• Ако искаш да получиш нещо, трябва да се трудиш, искрено вярвайки в успеха на своята идея.

Ако съзнанието ти е открито, можеш да се учиш даже от шума на вятъра

„Може да имаш богат и изключителен опит, но ако си разсеян, може да проспиш прекрасната възможност да видиш нещо полезно и да научиш нещо ново. Каквото и да правиш, отнасяй се към живота си сериозно. По този начин ще се развиваш непрекъснато и ще можеш да извлечеш истината даже от слабия полъх на вятъра.”

„Ние произвеждаме хора, а също и електропродукти.”

Коносуке Мацушита е с незавършено начално образование.
На 9-годишна възраст от бедност е бил принуден да напусне училище и да започне работа.
На 22-годишна възраст, след като началникът му отхвърлил поредното му изобретение, създал собствена компания с начален капитал от 100 йени.
Станал не само най-богатия японски бизнесмен, но и най-почитания бизнес-лидер, човек-легенда.

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!

3 коментара:

nana каза...

Винаги съм хранела почит към мъдростта придобита в чистия си вид от живота ,посредством директния контакт с него.Няма сила, която да ме накара да повярвам в друго убеждение повече, отколкото в постигнатото с лични усилия и много труд и търсене на истинския път .Такъв тип мъдрост е много по-ценна от всичката литература, която може да бъде прочетена машинално и недоразбрана, както и от многото филми които наистина могат да науча на нещо, когато знаеш как да го потърсиш в себе си.

Gloxy-Floxy каза...

:) Благодаря, Лилия!

бътерфлай каза...

Легендарен лицемер и тунеядец. " Хора произвежда", за да ги яде. И съвети дава "от шума на вятъра се учи".... безскрупулен негодник и архипрестъпник !

Публикуване на коментар