четвъртък, 5 юли 2012 г.

Поне един път

В един дом имало робиня. Веднъж тя се разплакала и от очите и паднали няколко просени зърна. Господарят наредил да я затворят в една стая и да я бият непрекъснато с камшик. Така тя все плачела и от очите и се ронели просени зърна. Това носело допълнителна печалба, макар и малка.
Веднъж в къщата се отбил прочут мъдрец. Господарят искал да научи от него как да накара робинята да плаче по-обилно и да дава по чувал просо на ден. Затова му показал чудното момиче.
- Просо! - изсумтял презрително мъдрецът. - Какво разхищение! Робинята ти притежава триста и двадесет достойнства. Отнеси се поне веднъж човешки с нея и ще разбереш, че притежаваш истинско съкровище.
Господарят взел много насериозно съвета на мъдреца и се опитал да я зарадва по всички начини, за които се сетил. Отначало девойката се отнесла с предубеждение, после започнала да се отпуска и накрая искрено се разсмяла. Тогава от устата и се изсипали шепа жълтици.
- Прав беше мъдрецът! - възкликнал щастливо господарят.
Наредил да затворят момичето обратно в стаята и да го гъделичкат по цял ден. Скоро станал баснословно богат и бил искрено признателен на мъдреца за съвета да се отнесе поне веднъж човешки с робинята. Един път стига!

П.Бормор


10 коментара:

Анонимен каза...

Глокси - много стъписваща история. За съжаление подсъзнанието ми си прави асоциации с реални работодатели в България.

Fenix_rises

Gloxy-Floxy каза...

Руснаците казват:"Сказка - ложь, да в ней намек". :)

Unknown каза...

Какво общо има "човешкото отношение" с гъделичкането в заключена стая?...

Gloxy-Floxy каза...

Няма. Той съвсем буквално изпълнил съвета - един път човешки, разбрал какво съкровище притежава. Оттам нататък го експлоатирал както си знае. :)

Unknown каза...

Имах предвид идеята на автора, а не действията на героя...

Gloxy-Floxy каза...

А! Все ме питаш едни неща, на които не ми е работа да ти отговарям. :) Бормор е млад човек, може би по-млад и от нас, свържи се с него и го питай. Ако и сам може да ти отговори. Толкоз е продуктивен, че аз на негово място едва ли бих си спомняла в детайли какво точно ми е било в главата, когато съм написала едисикакво. :)

Unknown каза...

Човек трябва да мисли преди да пише... но тогава няма да е толкова продуктивен :-)

Gloxy-Floxy каза...

Абе то преди всичко трябва да мисли ..., ама тогава в живота няма да остане никаква сладост! :D

Unknown каза...

А, бе има:-) Удоволствието, че си го угадил ;-)

Анонимен каза...

Mislia che poukata e prosto, che e otkril edno ot ot 320-te dosoinstva. Shtom kato plache proso, a kato se zasmee izliza torba jqltici, kakvo li wte stane ako rodi shtastlivo dete?

Публикуване на коментар