четвъртък, 28 юни 2012 г.

Защо учителите взимат ниски заплати

Съдейки по това, което ще ви разкажа, поне у нас явно е така открай време. :)
В Х-ти клас имахме една много "бойна" учителка по история. Когато се развълнуваше от това, което разказва, а то се случваше често, защото тогава учехме българска история, биеше с юмрук по катедрата и викаше: "Майка му мечка!" :D Двете и любими приказки бяха да споменава Ляпчев с фразата му "со кротце, со благо ... и со малко кютек" и тая история за българските учители:

По време на управлението на Стамболийски имало брожение сред учителите заради ниските заплати. Когато при него се явила делегация с искания, той им отвърнал само с две думи:
- Много сте!


5 коментара:

Hexemexe каза...

От мен продължението: Много Овце сме.

Gloxy-Floxy каза...

Бе мен ако питаш овчарите са в повече, че и неуфатни. :)

Анонимен каза...

На учителите се плащат ниски заплати за да не може да се свърти свестен човек за учител и за да сме това, което сме в момента, като народ.
Иначе казано, по учениците им ще ги познаете.

Анонимен каза...

То едва ли е лошо учителят да е емоционален, но при парите емоции няма, т.е. "Пари няма, действайте!" е принцип при отношението към образователната система у нас! А пък тя не се е обезценила - макар и нископлатени , учителите успяват да образоват българите! Което си е чиста проба родолюбие! А успехите на българите в наука, спорт и иновативност са доказателството, че има ли желаещи, ще има предлагащи, т.е. "Насила не се дава!", а за нежеланието не са виновни учителите! А не мога да коментирам много ли са - това е работа на овластените, които трябва да помислят и за изградените с труда на народа училища! Но за подсказка на властниците - "Много на душманите!"

Gloxy-Floxy каза...

Те и учебните програми в момента видимо служат на същата идеология, Анонимен1. Системата е двойно подсигурена, та ако едното случайно не сработи ...

Публикуване на коментар